ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
για την γεωργία τα τρόφιμα & το περιβάλλον
Ιερά οδός 75
+30 210 5294412
+30 6973407803
haa@aua.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ
+30 6977912566
ΕΜΑΙL
vpapan@for.auth.gr
ΙΔΡΥΜΑ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΣΠΟΥΔΕΣ

1965 
Πτυχίο Δασολογίας, Γεωπονοδασολογική Σχολή του Α.Π.Θ.
1971 
Μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Sc.) στη λιβαδοπονία, University of California, Berkeley, USA
1973 
Διδακτορικό (Ph.D.) στη λιβαδοπονία, University of California, Berkeley, USA.
1982 
Διατριβή για Υφηγεσία, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΣΕΙΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΕΡΓΑ

Ο Βασίλειος Π. Παπαναστάσης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Σπούδασε Δασολογία στη Γεωπονοδασολογική  Σχολή του Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη λιβαδοπονία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley των Η.Π.Α., από όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (M. Sc.) και διδακτορικό (Ph.D.). Υπηρέτησε για 19 έτη στη Δασική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, ως ερευνητής στο Ιδρυμα Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, όπου διεξήγαγε έρευνα σχετική με την οικολογία και διαχείριση των λιβαδιών. Το 1982 εξελέγη άμισθος υφηγητής και το 1986 μέλος Δ.Ε.Π. στo Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. (αναπληρωτής καθηγητής και καθηγητής λιβαδικής οικολογίας, στη συνέχεια), όπου εργάστηκε για 23 έτη και συνταξιοδοτήθηκε το 2009. Διετέλεσε επανειλημμένα Διευθυντής του Τομέα Λιβαδοπονίας και Διαχείρισης Άγριας πανίδας-Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Λιβαδικής Οικολογίας της Σχολής για μια 10ετία.

Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος σε 16 εθνικά και 14 ευρωπαικά ερευνητικά προγράμματα, σε ένα από τα οποία ήταν επίσης γενικός συντονιστής, καθώς  και μέλος της ερευνητικής ομάδας σε άλλα 30. Έλαβε μέρος σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για πρωτότυπη έρευνα στα λιβάδια καθώς και από την Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. για δημοσίευση εργασίας στο έγκριτο περιοδικό Nature σχετικής με την ερημοποίηση. Υπήρξε μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής πολλών εργασιών σε εθνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει συγγράψει 500 περίπου επιστημονικές εργασίες, μεταξύ των οποίων και 5 διδακτικά βιβλία για τη λιβαδοπονία και την αγροδασοπονία.

Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές του Υπουργείου Γεωργίας, οι οποίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της δασικής πολιτικής της χώρας και ιδιαίτερα στην πολιτική για τη διαχείριση των βοσκοτόπων, με σπουδαιότερη την επιτροπή που συνέταξε τις προδιαγραφές για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Επίσης,υπήρξε μέλος πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας Ελληνικής, στην οποία  διετέλεσε επανειλημμένα και πρόεδρος. Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Αγροδασικού Δικτύου που έχει ως στόχο την προαγωγή της επιστήμης και της πράξης της αγροδασοπονίας στην Ελλάδα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις (τελευταίας δεκαετίας ή /και πλέον σημαντικές)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
για την γεωργία τα τρόφιμα & το περιβάλλον
Η Ε.Γ.Α. είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός. 
Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας, εγγραφείτε στο Newsletter 
apartmentphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram